Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


fire_former

Forskellige FIRE-former

Forskellige former for finansiel uafhængighed og tidlig pension (FIRE) er listet nedenfor. Den første FIRE-form kunne også benævnes „Extreme FIRE“ og de efterfølgende FIRE-former kan ligeledes kombineres i forskellige grader med den ressourcemæssige / filosofiske del fra ERE.

ERE

Early Retirement Extreme består både af en økonomisk og en ressourcemæssig / filosofisk del. Den økonomiske del består af ekstrem grad af sparsommelighed med opsparingsprocent på op til 80%, hvilket giver mulighed for ekstrem tidlig pensionering, da man er villig til at skære al privatforbrug ned til et absolut minimum. Den ressourcemæssige / filosofiske del omhandler emner som genbrug, gør-det-selv, dyrke egne fødevarer, fossilfri transport, offgrid energiforsyning med flere, og det vil sige tager også menneskets forbrug af tid og ressourcer op til overvejelse for optimeret udnyttelse. ERE er som at gennemføre et marathonløb - med bedste tid (personlig rekord).

Lean FIRE

Retirement / pensionering

På dansk magert FIRE er kendetegnet ved stor sparsommelighed med en høj opsparingsprocent på 50% til 70%, hvilket bevirker, at der er mulighed for meget tidlig pension. Der skal være en villighed for at skære kraftigt ned på al privatforbrug. Lean-FIRE er som at gennemføre et marathonløb - med en god tid.

Barista FIRE

En FIRE form, som er fremherskende i lande, hvor der ingen offentlig sygesikring er, men hvor det er muligt, at blive forsikret via et deltidsjob, fx. ved at arbejde i en coffeeshop. Barista FIRE kan opnås meget tidligere en traditionelt FIRE, og lønnen fra deltidsjobbet suppleres løbende med forbrug af investerede frie midler. Barista FIRE er som at gennemføre et marathonløb, hvor man er nede at gå flere gange under løbet.

Coast FIRE

Boss I love You / Retirement

Et (deltids-)arbejde haves, som dækker alle økonomiske udgifter. Der indbetales ikke længere til en tidligere opsparet formue, som er investeret i aktier og obligationer el. lign., og denne vokser / forøges udelukkende ved hjælp af renters-rente-effekten - sidstnævnte har Albert Einstein benævnt „verdens ottende vidunder“. Når formuen har nået den ønskede størrelse kan tidlig pensionering lade sig gøre. Coast FIRE er som at gennemføre et marathonløb, hvor man er nede at gå flere gange under løbet.

Flamingo FIRE

Er en FIRE-form, der ligner Coast FIRE, hvor der opspares cirka den halve formue som ønskes, og derefter arbejdes via deltidsarbejde ca. 10 år eller indtil den ønskede størrelse af formuen er nået - igen med udnyttelse af renters-rente-effekten. Flamingo FIRE er som at gennemføre et marathonløb, hvor man er nede at gå flere gange under løbet.

Fat FIRE

Her leves privatøkonomisk enten normalt eller delvis sparsommelig med en opsparingsprocent på 30% - 50%. Med sådan livsstil kan pensionering forventes en del år inden folkepensionsalderen. Fat-FIRE er som at gennemføre et marathonløb – med en middelmådig tid.

fire_former.txt · Sidst ændret: 2023/01/15 11:38 af Klaus Kristensen

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki